Колко финансово грамотни са европейците?

Според проучване на Евробарометър една трета от европейците не разбират как функционира инфлацията, като едва 18% от гражданите на ЕС са в състояние да покажат високо ниво на финансова грамотност. То е проведено през март-април 2023 г. и включва въпроси за финансовите познания и поведение, за да се измери финансовата грамотност в страните от ЕС.

Резултатите сочат, че едва 65% от гражданите на ЕС са наясно, че при положителна инфлация покупателната способност на парите им намалява, което означава, че със същото количество пари могат да купят по-малко, отколкото преди.

През октомври 2022 г. годишната инфлация в ЕС достигна невиждани през предходните четири десетилетия нива от 11,5%. Въпреки че по това време нарастващите разходи за живот са най-належащото притеснение за 93% от европейците, очевидно една трета от гражданите на ЕС не знаят как инфлацията влияе на живота им.

В същото време само около една четвърт от анкетираните (26%) в ЕС са отговорили правилно на поне четири от петте въпроса за финансовите познания. Половината от тях са отговорили правилно само на два или три въпроса, а за друга една четвърт въпросите са били особено трудни, съобщава Euronews.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *