НОИ не изплаща болничен по време на майските празници

Болничен по време на майските празници излиза изключително неизгодно за всеки, на който се налага да отсъства от работа по болест.

Експерти по социална политика припомниха, че Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща само работните дни – без съботи, недели и без официалните празнични дни, които са обявени за неработни.

Серия от неработни дни се задава именно в началото на месец май. Дните от 1-ви до 6-ти май включително са почивни, с изключение на 2-ри, който обаче впоследствие бе обявен за неучебен ден в цялата страна. С една дума – когато в месеца има много официални празници, на ползващият болничен няма да се полага парично обезщетение за тези дни.

От НОИ припомниха също, че първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя, като обезщетението е частично – работникът получава само 70 % от брутното си възнаграждение. Следващите дни от болничния се поемат от общественото осигуряване – 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за общо заболяване и 90% за трудова злополука и професионална болест.

Трудови специалисти напомнят, че изплащането на болничните не става веднага. Първо работодателят трябва да подаде данните в НОИ, които от своя страна изплащат обезщетенията за временна неработоспособност по утвърден график.

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *