Основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите

В закона и в плановете на горските стопанства е заложено, че България има право да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Това каза бившият депутат от ПП-ДБ и член на „Зелено движение“ Александър Дунчев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Дървопреработвателите искат да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

„Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо 1/10 от дърводобива. Гората трябва да се обгрижва. Грижата е различно от изсичане“, каза Дунчев.

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите, а не да трупат печалби. „Втората ни битка е за квалификацията и защитата на лесовъдите в гората – да са най-квалифицираните и всички кадри да не са политически назначения, каквито сега са 80% от тях. От там всъщност са проблемите“, посочи Дунчев.

Той заяви, че докато е бил в Агенцията по горите върху него е имало огромен натиск заради отказа да прави политически назначения.

БНТ, „Говори сега“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *