Откъде идва великденският заек

Знаете ли откъде идва традицията с великденският заек?
В България той не е много популярен – и нищо чудно. В Библията не се споменава за подобно животно, което разнася кошници с яйца на децата на Великден. Така че, за да разберем корените му, трябва да се заровим по-дълбоко. Тъй като пролетта е сезонът на новото зараждане, някои източници предполагат, че това може да е част от начина, по който зайците са се свързали с празника.

Известни с бързото си размножаване, зайците са символ на плодородието в много култури. Те също така са тясно свързани с някои богини, като Остара. В древната езическа традиция англосаксонската богиня Остара управлява зората и е свързана с пролетта и плодородието. Не само това, но според легендата веднъж тя спасява ранена птица, чиито крила замръзнали от зимния студ, като я превръща в заек. В знак на благодарност заекът се връща веднъж годишно по време на нейния празник, за да снесе шарени яйца, тъй като те били смятани за символ на обновяващия се живот.

С разпространението на християнството мисионерите често започнали да поставят езическите идеи и ритуали в контекста на християнската вяра. Част от начина, по който те постигали това, било превръщането на езическите фестивали в християнски празници (като Коледа). Фестивалът Остара се е провеждал около пролетното равноденствие на 20 март, така че християните са празнували възкресението на Христос по същото време. В крайна сметка двата празника се превръщат в един, като Остара, изписвана на староанглийски „Eastre“ вероятно дава името си на празника Великден в англоговорящите страни – „Easter“.

При това смесване на културите изглежда съвсем естествено езичниците да пренесат изображенията на заека и яйцата в новата вяра.

Освен историята за богинята и нейния вълшебен дивеч, има и други теории за това защо зайците и яйцата са свързани с Великден.

В християнството яйцата се възприемат като символ на Христовото възкресение. Християните обикновено се въздържат да ги консумират по време на Великия пост, така че запазването им за украса и изяждане по-късно се смята за начин да се отбележи началото на пролетните празници.

Обичаят да се използват яйца около Великден се споменава и в германски текстове от края на 1500 г. Германците наричат езическия образ на заек Оштър Хоус, който всяка година снася в градините купчинка боядисани яйца като подарък за добри деца, които трябва да ги открият. През XVI и XVII в. този лов е обичаен и на места като Англия. Възможно е това да е произлязло от стари европейски народни традиции, според които вещиците често приемали формата на зайци и причинявали пакости през зимните месеци. Яденето на заек по време на празника се е смятало за начин да се попречи на вещиците да предизвикат нови безредици през пролетта.

Оштър Хоус идва в Америка с холандските заселници от Пенсилвания през 1700 г., но стига и до в Австралия… както и истинските зайци, които излизат извън контрол и днес австралийците ги смятат за сериозни вредители. Затова Австралия предлага като алтернатива великденското билби – застрашен торбест вид, който си прилича на зайче и без това.

 

Standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *