От тази ситуация е губещо българското общество

България не излезе от политическата криза, а тя е най-дългата от Освобождението насам. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ политологът Димитър Ганев.

Скандалите между ГЕРБ и ПП-ДБ, служебният кабинет и изборите 2 в 1.

Тази криза не започна сега, тя е част от един продължителен разказ как се правят избори у нас – не е дори от началото на демократичните промени, а от времето на Бай Ганьо – със скандал, със сопата в ръка, с купуване на гласове, заяви политологът Георги Киряков.

От ротацията партньорите влязоха в една спирала на надлъгване, надцакване – тази спирала се завъртя и никой не можа да излезе от нея. Не мисля, че има сценарист, посочи Ганев.

От тази ситуация е губещо българското общество, българският избирател добави той.

От тази ситуация са губещи хората. Тази ситуация не произвежда политики. За пореден път ще станем свидетели не на политики, а на разказа кой е виновен за нещо, което се е случило вчера или преди 10 г. Това показва неспособност как едно общество да изгради европейски стандарт. Нашите партии не знаят как да разкажат на обществото какво ще се случи, след 5, след 10 г., те умеят да говорят само за утре, коментира Георги Киряков.

Кампанията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ тръгна тежко. На предишните избори те разказваха как се борят срещу ГЕРБ и ДПС, но този разказ фалира, след като влязоха в сглобката. Те вече не могат да използват и ролята си на морален императив. Не смятам, че ще се случи някакъв електорален срив на „Продължаваме промяната – Демократична България“, но тенденцията е те да се затворят в своята общност, която представлява около 350 000-400 000 души, което е сериозен спад спрямо предишните избори, когато имаха над 600 000 гласа, отбеляза Димитър Ганев.

Има основания да се мисли, че определени кръгове в страната нямат интерес от онова, което предлагаха „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Демократична България“ e центристко-дясно политическо обединение, съставено от

“ – промяна в условията, в които трябва да оперира една демократична общност. Тези кръгове действат с методите на бившата Държавна сигурност – с ченгеджийски номера, със снимки, с недоказеуми обвинения. Една от целите на това е да се разцепи тази общност, която през годините се люшка в надежди и очаквания, че нещо може да се промени, заяви Георги Киряков.

От страна на ГЕРБ и ДПС има нежелание да се дава от това, което е овладяно през годините в институциите и регулаторите. Проблемът е, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха по много агресивен начин от ГЕРБ това разделяне от завладяното, каза още Киряков.

БНТ, „Панорама“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *