От трън, та на LNG

Западноевропейските правителства се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия след избухването на войната в Украйна, но когато става въпрос за газ, те все повече заменят доставките по тръбопроводите на Москва с нейния втечнен природен газ (LNG).

Анализ на Reuters установява, че повече от една десета от руския газ, доставян преди по тръбопроводи до Европейския съюз, сега е заменен с LNG, доставян в пристанищата на блока. Повишението е отчасти резултат от отстъпките, посочват източници от индустрията и търговията.

Частният руски производител „Новатек“ миналата година е правил доставки на намалени цени в ЕС, отхвърлени от купувачи в други части на света, докато държавният „Газпром“ е увеличил износа от новия си проект за втечнен природен газ „Портовая“, компенсирайки намаляващите си доставки по тръбопроводи на запад. Дом на най-големия набор от терминали за внос в ЕС, Испания, която преди това не внасяше руски газ по тръбопроводи, се е превърнала в най-големия реекспортьор на руски доставки по море.

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *