„Поглед към Вселената“ с Радиосимфониците

Концерта „Поглед към Вселената“ ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 ч. в зала „България“ под палката на главния диригент Константин Илиевски, научи ДУМА от Николета Еленкова.
Радиосимфониците ще почетат 100-годишнината от рождението на Константин Илиев с изпълнение на последното му произведение „Очите на нощта“. Лебедовата песен на един от най-значимите съвременни композитори и представител на българския музикален авангард е създадена през 1987 г. и посветена на приятеля му Алипи Найденов, който си отиде през 2023 г.
Младият виртуоз Ивайло Василев ще е солист в Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Точно пет години след дебюта си с Радиосимфониците Ивайло отново застава пред тях, вече 16-годишен и с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са първи и Гран при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света. Седмици преди концерта с Радиосимфониците, Ивайло Василев се завърна от двумесечно успешно турне в САЩ, където изнесе рецитал и 18 концерта.
Клавирният концерт в сол мажор на Морис Равел е изпълнен за пръв път в зала „Гаво“ в Париж през 1932 г. под диригентството на автора и постига огромен успех. Веднага е представен и на дълго турне в много европейски страни, където публиката го приема с овации. В произведението има джаз и нова музика, много колорит и ведрина, на фона на които се откроява виртуозната клавирна партия. Ивайло Василев я изпълни блестящо през 2021 г. във фестивалната програма на „Софийски музикални седмици“.
Точно преди десет години Радиосимфониците представиха програма с Концерта в сол мажор на Равел и „Планетите“ на Густав Холст, който публиката възторжено прие. На 5 април в зала „България“ те отново ще изпълнят заедно тези произведения. В изпълнението на „Планетите“ ще участва и женският състав на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *