Преди да бъдат извадени, Зелено движение напуска коалицията ПП-ДБ

„Зелено движение“ напуска коалицията ПП-ДБ. Това стана ясно от съобщение на сайта на партията.

Според източници на Еко Новини обаче, партията, на която председател е Тома Белев, е била пред изключване от коалицията, заради многото скандали, които еколозите създадоха. Затова от „Зелено Движение“ са решили да изпреварят събитията и да обявят, че сами напускат ПП-ДБ.

Еколозите бяха недоволни от това, че в кабинета Денков не получиха поста министър на екологията и многократно техни активисти се изказваха в социалните мрежи против коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Освен министър, зелените от кръга на Белев останаха само с един депутат в Народното Събрание, което ги лиши от ред привилегии, които имаха по време на кабинета Петков, когато Борислав Сандов беше министър на околната среда и водите, а Тома Белев него заместник.

Решението да се отцепят идва само ден след като зелените организираха „Национален протест“ срещу промените в Закона за насърчаване на инвестициите, на който успяха да съберат едва 20 души.

За последно „Зелено Движение“ се е явявало само на избори през 2017г., когато получиха едва 0.4%, равняващи се на 18-19 хиляди гласа, и никога през историята си, от 2008г. насам, не са достигали заветния 1%, който им осигурява субсидия.

Може би зелените ще търсят подкрепа в левия сектор, каквато е и зелената идеология според политическите науки, и където са позиционирани екологичните партии в цяла Европа.

Според публикации в медиите има и възможност зелените да се коалират за предстоящия вот отново с „Да, България“ и „ДСБ“, ако последните две напуснат коалицията с „Продължаваме промяната“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *