Рязкото застудяване удари реколтата от череши

Заради рязкото застудяване голяма част от плодовите насаждения в Кюстендилско са застрашени от сланите.
От близо 30 градуса през миналата седмица до малко под 2 градуса тази сутрин стигнаха температурите в района. Това влияе изключително неблагоприятно на всички овощни дръвчета в района.
„Свидетели сме на драматични промени във времето. От 30 градуса, когато беше масовия цъфтеж на овощните култури, две седмици след прецъфтяването температурите са към критичните норми и добре, че времето е влажно и облачно, което спасява засега овощните култури в региона. Но все пак има реколта в Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко. Дъждовете обаче през последните дни, а и според прогнозата те да продължат още една седмица, това неминуемо ще се отрази на плодовата реколта“, обясни пред БНТ проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.
„Миналата година сме на загуба от трайните насаждения. Повечето колеги не можаха да опазят реколтата, а тя беше и в по-малки количества. Разходите са за торове, препарати и химикали и след това за работници. Работната ръка също е голям проблем и това влияе на прибирането на реколтата, когато се изисква голямо количество хора, а те в региона ги няма“, каза Валери Йовев, собственик на овощни градини.

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *