САЩ не подкрепя израелска операция в „Рафа” без надежден хуманитарен план

Американският президент Джо Байдън е уверил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в „железния“ си ангажимент към сигурността на Израел.

В телефонен разговор снощи Байдън е подчертал нуждата от трайно увеличаване на хуманитарните доставки за Ивицата Газа, където израелските сили воюват с радикалната палестинска групировка „Хамас“. Байдън и Нетаняху са обсъдили и евентуалната военна операция на Израел-„Рафа“.

Вашингтон заяви, че не може да подкрепи операция в южния град без подходящ и надежден хуманитарен план. От Белия дом обявиха, че Израел се е съгласил да изслуша опасенията на Съединените щати преди да започне военна операция.

„На първо място в списъка на държавния секретар Блинкен е настояването за временно прекратяване на огъня. Искаме то да продължи около шест седмици. Това ще позволи на всички заложници да бъдат спасени. И, разбира се, да се улесни достъпът на помощи до местата в Газа, особено на север. Той ще работи по този въпрос много, много усилено. Също така ще разговаря с израелците за техните намерения, за военните операции в „Рафа“ и за това къде се намират в етапите на планиране“, поясни говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *