Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите

Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор и лична покана на г-н Главчев, с който се познаваме от години и имаме прекрасни взаимоотношения. Тази покана беше наистина изненадваща за мен, но въпросът беше „имам нужда от теб“ и това създаде ангажимент и мотивация. На другия ден идва кризата от това дали трябваше да приема предложението, но си дадох сметка, че това има и своите предимства.“ Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев.

„Това е първият кабинет, който няма политическа обвързаност. В този ред на мисли това изглежда като кабинета сираче“, допълни Милошев.

Изказването на Слави Трифонов

След назначаването на Евтим Милошев за министър на туризма Слави Трифонов коментира, че Милошев вероятно е избран, защото сигурно е турист.

„В живота ми със Слави Трифонов ме свързва много голяма биография. Няма да го коментирам, така е избрал – така е казал“, отговори министър Милошев.

Цените на шезлонгите и чадърите

„Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е условие, при което кандидатстващите, когато са получили тези договори, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надхвърлят тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми“, каза пред бТВ служебният министър на туризма.

Какъв туристически сезон очакваме?

По думите на Милошев тази година ще имаме устойчив и добър летен туристически сезон.

„Смятам, че ще има ръст – някъде около 15%, а може и по-малко, но между 10 и 15% и това е много добре. Отчитаме, че възстановяването след COVID-19 в България върви сравнително бавно и не с темповете на другите държави“, обясни той.

Въпреки това, Милошев отбеляза проблема с недостига на кадри. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина.

„Българите не достигат. Не достигат кадри особено на по-ниските нива. Това е друг проблем с политиката по отношение на издигането на престижа на професиите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва влияние, защото това е работа, която е само за няколко месеца. Ние вече не сме толкова атрактивна дестинация за работници от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкова скъп пазар, както е сърцето на Европа“, допълни Евтим Милошев.

За да се справим с недостига на сезонни работници, депутатите приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи.

ДДС за туроператорите

От 1 юли ДДС-то за туроператорите трябва да се вдигне от 9% на 20%.

„Нищо не можем да направим, защото това е законово положение. Може да се разсъждава в посока дали не може при правоотношения, които са започнали при условията на 9% ДДС, поне за този сезон да не се налага туроператорите да плащат тази разлика. Все пак има държавна подкрепа в това отношение, защото деветте процента се плащат само върху маржа, а не върху целия обем“, обясни министърът на туризма.

 

 

 

 

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *