Токсичният офис изпраща все повече служители в отпуск или болничен

Служителите взимат повече отпуска, отколкото в периода на пандемията и това е добрата новина. Лошата е, че използват това време, защото не искат да са на токсичното си работно място.

Според проучване на компанията за кариерно развитие INTOO около 77% от служителите изпитват форма на токсичност на работното мястo, съобщава Fortune.

Това например включва мениджъри, които проявяват благосклонност към едни служители в сравнение с други, колеги, които разпространяват клюки или слухове за другите и шефове, които нарушават баланса между професионалния и личния живот на подчинените си.

Около 44% от служителите, които съобщават за токсичност на работното място, казват, че са си взели отпуск, за да я избегнат. Други 33% са използвали отпуск по болест, за да се дистанцират от тази работна среда.

„Те буквално се чувстват зле от работата си, което е различно от нуждата от психическа почивка“, обяснява Мира Грийнланд, директор в INTOO. „Това наистина е просто различен начин на мислене.“

Според проучването на компанията около 80% от хората, които са се сблъскали с токсично работно място, казват, че това се е отразило негативно на психичното им здраве, а около 75% на физическото.

Служителите са песимистично настроени, че тези токсични условия ще се подобрят. Около 50% от анкетираните смятат, че компанията им ще предприеме „много малко“ или „никакви“ действия за справяне.

Мениджърите трябва също така да бъдат обучени как да ангажират служителите в разговори по теми като кариерно развитие, удовлетвореност и разрешаване на конфликти.

„Това може да изглежда лесно, ако ви идва естествено. Но за хората, за които не е, тези умения трябва да се научат, както всичко останало в нашата работа“, казва Грийнланд.

 

 

 

Източник