Уникална къща без нито един пирон, ето къде се намира

Вярвате ли, че е възможно такава голяма къща да бъде построена без нито един пирон и желязна скоба?  Още през 1840 г. дряновският майстор Колю Гайдарджията е направил точно това! Интересните факти дори продължават – това всъщност са две къщи, оформени изключително умело като една откъм улицата.

Половината е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви. Характерната за този край изцяло дървена фасада на къщата днес предизвиква огромен интерес и приковава вниманието на всички туристи, които я видят. Често е наричана „Къщата без пироните“.

И Лафчиеви, и Переви са били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица“, която се намира само на 40-ина метра от къщата и е на същата възраст.

Детайлно описание на този изключително впечатляващ възрожденски паметник е направено в научно мотивираното предложение за обявяването му за такъв. От там са следните данни:

Къщата е двойна – под един покрив са събрани две еднакви по разпределение, долепени една до друга къщи. Тя е триетажна – приземие с дюкян и полувкопана маза, етаж на нивото на двора и горен етаж. Приземието е изградено от каменна зидария със сантрачи (хоризонтално разположени греди през няколко реда от зида). Двата дюкяна към улицата се затварят с дървени капаци-хармоники. В единия от тях от 2023 г. се намира експозицията „Сътворено от Земята“ – богата колекция от минерали.

През 2022 г. къщата е реставрирана и в момента се подготвя обновена етнографска експозиция за историята на Дряново след Освобождението.

 

 Standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *