Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната

Още при първото служебно правителство, на което Асен Василев беше служебен министър, се развали инфлацията. Тази теза потвърди пред „Фокус“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Ако във времето се провери, кога ние за последно сме изпълнявали инфлационният критерий – това е било през септември 2021 г. Това е 2-3 месеца след падането на кабинета „Борисов 3“ и първото от редицата служебни правителства – най-новото, когато Асен Василев беше за първи път финансов министър. Тогава се поде една такава политика уж в името на социалното благоденствие, на равенството, но рязко се повишиха много цени, дадоха се някои допълнителни социални помощи и главното – дадоха се големи субсидии на абсолютно незаслужаващи големи фирми тип „Лукойл“, например. И тогава инфлацията хвръкна рязко нагоре и досега сме някъде около 2.5 процентни пункта над това, което трябва да сме“, каза Дянков.

Бутна ли ни политиката на Асен Василев?

„Определено. Това бе и причината и досега да не сме (бел. ред. в еврозоната). И затова напоследък като чуем, че това е част от дезинформация, от външни сили – просто ние, ако си бяхме изпълнили критерия – щяхме да сме в еврозоната. Не сме го направили. Да се хванем и да си го изпълним. Тук и за в бъдеще има един сериозен политически отенък. Аз съм убеден, че ако успеем да организираме следващо редовно правителство сравнително бързо и не влезем в поредица от служебни правителства – това правителство има големия шанс да остане в историята като правителството, което е влязло и в еврозоната, и в окончателния Шенген. По този начин ще стане историческо правителство. Това за мен е допълнителен шанс и причина да се създаде редовно правителство“, категоричен бе Симеон Дянков.

Цялото интервю можете да чуете по-късно в ефира на Радио „Фокус“ и предаването „България, Европа и светът на фокус“ от 15.00 часа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Вилислава Ветренска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *