Фискалният резерв се стопи с 3 млрд. лв. за месец

За месец Фискалният резерв се е стопил с близо 3 млрд. лв. Според наличните данни на МФ за изпълнението на бюджета в края на февруари парите в резерва са 12,9 млрд. лв. В момента обаче са 9,9 млрд. лева.
Това стана ясно от обясненията на доскорошния финансов министър Асен Василев. При смяната на властта той отбеляза, че предава поста с много добра събираемост на данъците и Фискален резерв, в който има 9,9 млрд. лв. – „напълно достатъчен при изискуем минимум от 4,5 млрд. лева“. Към момента няма информация какви разходи са покрити с пари от резерва през последния месец и дали са правени плащания по държавния дълг. Най-вероятно с пари от ФР е изкупен дълга на „Топлофикация София“ от 1,6 млрд. лв.
„Приходните агенции свършиха много добра работа. Към 5 април НАП са събрали 15% повече данъци от миналата година. Събраните от митниците приходи са със 7% по-малко, но това се дължи основно на спад в постъпленията от ДДС от вноса на петрол. Причината е, че „Лукойл“ работи от началото на годината с половин капацитет“, обясни Василев.
Той призова новият служебен финансов министър да не спира работата по приемането на еврото, въпреки предстоящите избори.
Членството в еврозоната, в ОИСР и пълноправния Шенген, наред с организирането на изборите, са приоритетите на служебния финансов министър Людмила Петкова.
Проектът за сливане на НАП и Агенция Митници също е сред приоритетите на МФ и работата по него продължава, стана ясно от обясненията на Петкова. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, както и координационна група от специалисти. Има различни работни групи, които паралелно подготвят всички законодателни промени, промените в човешките ресурси и комуникациите. „Не се предвиждат съкращения на служителите от двете приходни агенции, всички експерти ще останат на работа и ще бъдат пренасочвани към други функции, там където се налага“, посочи Петкова.

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *