Ще разгадаят ли учените „Божията частица“ в експериментите да разберат Вселената

Какво стои зад разширението на Вселената – за близо 70% не знаем, но имаме хипотези и модели. Усилията на CERN за разгадаване на „тъмната материя“, за съжаление, засега не стигат до никъде. Стандартният модел описва 5% от съдържимото във Вселената. Ясно е, че той е някаква малка част от пълната картина на тази Вселена, която все още отсъства. Към какви изследвания са насочени изследванията на учените за разбирането на Вселената, коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. Леандър Литов, член на съвета на CERN, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския университет към Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

„От изследване на Вселената се установи, че в нея има много повече материя, отколкото „се вижда“ – тази, която излъчва и поглъща светлина. Има и друга материя, която се установява по нейното гравитационно присъствие и взаимодействие. Наричаме я „тъмна материя“, тя е около шест пъти повече, отколкото обикновената материя в действителност, за галактики от типа на нашите спираловидни галактики – тя е около десетина пъти повече от обикновената материя“, посочи ученият.

Той обясни, че CERN използва най-новите технологии и ги внедрява в своите изследвания, като най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици е и „инкубатор на едни от най-авангардните и основополагащи нови технологии в съвременния свят, като например World Wide Web, без която днес не можем“.

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *