Австралия ще задели повече средства за минерали в новия си бюджет

Бюджетът на Австралия ще включва по-голям стремеж към добив на стратегически важни минерали, заяви финансовият министър на страната Джим Чалмърс, описвайки доходоносния пазар като „златна възможност“ само дни преди публикуването на годишния му фискален план.

„Жизненоважното пространство на минералите е една от причините да има толкова голямо внимание от страна на глобални и местни инвеститори, но ние трябва да сме сигурни, че можем да привлечем и внедрим това“, каза Чалмърс в интервю за Bloomberg в Канбера.

Министърът ще обяви бюджета във вторник вечерта, като се стреми да постигне баланс между ограничаването на упорито ускорената инфлация в близко бъдеще и инвестирането в икономическото бъдеще на Австралия през следващите години.

Важната минерална индустрия на Австралия е основна част от стремежа на правителството да се възползва от световната революция в зелената енергия. Големите сили, включително САЩ, имат желание да използват австралийски минерали за батерии като част от усилията си да прекъснат зависимостта от китайските доставчици, които се използват в производството на слънчеви панели, електрически превозни средства и литиево-йонни батерии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *