АМ Черно море – поредната жертва на зелените

През миналата година всичките седем трасета на идейния проект за бъдещата автомагистрала Черно море са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите.

Причината за това е, че всички те преминават през зони по Натура, а при един от вариантите има и навлизане в защитена територия.

При сега действащите административни и екологични процедури, магистрала Черно море може да бъде завършена най-рано 2035г.

От 1 юли 2024г. влиза в сила изменението на Закона за опазване на околната среда, който връща двуинстанционното обжалване на Оценката за въздействие върху околната среда за обектите от национално значение. Освен това отпада и преклузивтият срок от 6 месеца за произнасяне от съда по жалбите на неправителствени организации.

Изменението, което бе гласувано под натиска на зелените Борислав Сандов и Тома Белев, означава, че ако се обжалва екооценката на АМ Черно море, което със сигурност ще се случи, тя срокът се удължава най-рано до 2040г.

Как зелените подведоха обществото за Натура?

Наложената мантра от екологичните НПО, че в зони от Натура дейности като строителството, изграждане на магистрали, туристически комплекси, ски зони и т.н. са  абсолютно забранени въобще не отговаря на истината. Тази умишлено натрапена заблуда е провалила десетки държавни, общински и частни проекти на стойност милиарди лева. Заради манипулациите на еколозите, свързани с  Натура 2000, и жалби в съда по измислени от тях екологични причини, са блокирани магистралите – Струма, Русе-Велико Търново и Черно море, както и тунели под Шипка и Петрохан.

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *