Бизнесът с бързи кредити е симптом за тревожни процеси в държавата, с които ние можем да се справим

Бизнесът с бързи кредити е симптом за тревожни процеси в държавата, с които ние можем да се справим. Това заяви пред гражданите в Сливен лидерът на Коалиция „Солидарна България“ Ваня Григорова, която е водач на листите в 25 МИР, в Пловдив-град и за европейски парламент. Тя продължи срещите си очи в очи, с които сверява приоритетите на Коалицията с дневния ред на хората. „В Нова Загора, както и навсякъде в региона, е голяма тревогата от случващото се с комплекса „Марица Изток“. Една от трите топлоелектроцентрали вече освободи 160 служители, ТЕЦ-2 функционира с намалена мощност, мините почти не работят, каза тя. – Без енергетика, няма силна икономика. Без икономика няма хора, а без хора няма държава – това е голямата тревога на новозагорци“. Те, както и сливналии, искат децата им да останат в България. В Сливен хората споделиха, че градът се оживява покрай абитуриентските балове, след което поредният випуск го напуска.

„Друго, което забелязах в региона е главоломното разрастване на бизнеса с бързите кредити. В град като Нова Загора такива „компании“ надничат буквално от всеки ъгъл. А те драстично увеличават задлъжнялостта на населението. И също са една от причините за емиграцията към чужбина. Когато човек не може да върне кредита – заминава, това го споделят дори и работодатели, каза Ваня Григорова. – Интересувала съм се от проблема – потребителите са основно два типа – млади хора, у които достъпът до такива кредити подхранва хазартната зависимост и работещи бедни, които теглят пари за посрещане на неотложни нужди. Всичко това добива епидемични размери. Наясно съм, че бизнесът с бързи кредити е симптом за определени процеси, а не първопричина, но не знам да има друга държава в ЕС с толкова улеснен достъп до подобни „услуги“. Все повече банки откриват такива бюра за бързи кредити“.

Ваня Григорова добави, че Коалиция „Солидарна България“ подготвя законодателни мерки и ще се заеме и с тази задача, която досега убягва от погледа на народните представители. „Собствениците на такива бизнеси явно успяват да намерят лоби, за да не се приемат регламенти и промени. Законопроектът на Мая Манолова за частния фалит, който все не се приема от парламента, гарантира своего рода „втори живот“ на длъжника, така че да може да започне отново на чисто“, каза тя.

Водачът на листата на Коалиция „Солидарна България“ в Сливен Минчо Афузов отбеляза, че този регион е с най-висока раждаемост в страната, но едновременно с това и с най-висока смъртност сред новородените. „Вече е регионът с най-ниско заплащане на труда. А също така и с най-ниски резултати от Националното външно оценяване на учениците след 5 и 9 клас, каза той. Срива се и здравеопазването, въпреки че частни здравни заведения никнат, за да усвояват пари от здравната каса, без да предлагат необходимото качество. За пример мога да дам случай на човек с инсулт, който се намира на 3 километра от центъра на Котел, но е чакал 6 часа да го вземе линейка. Българският народ жадува за малко повече държава в своето битие, а за Сливенска област това важи с още по-голяма сила. За мен Коалиция „Солидарна България“ е отборът на бунтарите, към който се присъединих, за да върнем държавата на хората“.

Ваня Григорова, Минчо Афузов, Стефан Пасков и други кандидати от листата посетиха и производственото предприятие „РЕТАЛ“, където възнагражденията на работещите са едни от високите за областта. Въпреки това има вакантни позиции за работа. Изводът, който направиха работодателят и гостите му е, че хора се задържат не само с доходи, но и с подходяща социална среда и социален живот, каквито в Сливен очевидно са все по-дефицитни във връзка и с общия упадък на икономиката.

На общоградска среща вечерта в пълната зала на хотел „Национал“ се присъединиха председателят на „Изправи се. БГ“ Мая Манолова и Георги Кадиев, втори в евролистата на коалицията, водена от Ваня Григорова.

„На тези избори има само едно ново лице – Ваня Григорова. На тези избори има само една алтернатива на всичко това, което ни залива – „Солидарна България“. Всичко друго ви е до болка познато. Така че – на работа!“, призова сливналии Мая Манолова и добави: „Ние сме спирачка пред безграничната алчност на спонсорите на големите партии. Ваня Григорова знае какво трябва да се направи за работещите хора. Аз, като омбудсман, имам готови мерки за защита на потребителите от монополите. Георги Кадиев, като уважаван икономист, знае как да направи сметките. Има 700 хиляди работещи бедни, с чиято защита трябва да започнем. Необлагаем минимум е първата стъпка – първите 930 лева, които печели всеки работещ, да не се облагат с данъци. Искам да обърна внимание на един проблем, с решаването на който на нас с Ваня като жени много ни отива да се заемем. Това са самотните родители, които са основно жени и формират значителен дял от работещите бедни в страната. Това е много голям проблем. Десетки хиляди деца, които растат с един родител, са обречени на недоимък от малки. Нужни са специални мерки за тяхната защита. Нужни са мерки и за банковите такси. Законодателното решение е ясно – трябва да им бъде сложен таван. Само че банките са всемогъщи, а депутатите и много от партиите са техни слуги“.

Георги Кадиев предупреди гражданите, че в общественото пространство започва да се подготвя почвата за изпращане на войски на НАТО в Украйна. „Ние, от Коалиция „Солидарна България“ сме абсолютно категорични – никакво българско участие там, дори цената на това да е замразяване на членството в НАТО, заяви той. – Няма цел и причина, която да оправдава това. „Има общочовешки ценности, има 10 Божи заповеди – но кажете ми, ако знаете, поне една евроатлантическа ценност“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *