Благотворителен концерт за възстановяване на храм Свети Никола в село Долен

Благотворителен концерт на 19.05.2024 от 18:00 в Сити Марк Арт Център

Стартира вторият етап от възстановяването на храм Св. Никола в село Долен, община Сатовча, област Благоевград.
Църквата е най-старият храм в Пиринския край и е построена още през 1837 г. Той е единственият в България с таван от дъски, върху които са рисувани стенописите. В тяхното създаване участват майстори от цялата страна и Балканите.
Инициативата по възстановяването е на Храмовете на България и сдружение „Съзидание 2012“.
Самият проект е направен от д-р Силвия Варадинова и има одобрението от Министерството на културата.  Сдружение „Съзидание 2012“ имам благословията и съгласието на Неврокопската Митрополия – гр. Гоце Делчев да организира и осъществи изпълнението му.
 Първият етап от възстановяването преминава изключително успешно като са възстановени стенописите по северната стена на храма.
В момента вече стартира втория етап по възстановяването стенописите на южната стена, за което са нужни и допълнителни средства.

С присъствието си на концерта ще подпомогнете възстановяването на стенописите в най- стария храм в Пиринския край, който е построен през 1837 година.
Повече информация за самия храм и самата инициатива може да намерите на www.hramovete.com и Храмовете на България

Проф Венцеслав Николов е концертиращ артист, виолончелист и диригент. Репертоарът му обхваща повече от 400 творби – от виолончеловите концерти до виртуозни миниатюри; от барока, класиката и романтизма до съвременността.
Много съвременни композитори са му посветили свои творби. Откроява се и като писател, автор-белетрист.
Българската хорова капела „Георги Робев“ се развива изключително в последните години и хорът се радва на все по- широка популярност.
Иновативните концерти на състава привличат многобройна публика предимно в Централния военен клуб, НДК и храм“Света Параскева“ в София.
Солисти на хора са признатите у нас и в чужбина оперни певци Гиргина Гиргинова, Пламен Бейков, Васил Антов, Владимир Попов.
Диригент: Нели Трошева

В програмата:
Първа част: Любими романтични пиеси, изпълнени от проф. Венцеслав Николов с неговото виолончело от 1726 г., на рояла Лилия Жекова.
Р. Шуман, Ф.М. Менделсон – Бартолди, М. Де Файя и др.
Втора част:
Най- красивите църковно- славянски песнопения за голям смесен хор, посветени на Великденските празници, от Добри Христов,Дмитрий Бортнянски, Павел Чесноков и др.
Песни от репертоара на Борис Христов в изпълнение на баса Васил Антов, продължител на делото на великия маестро
✅Купете или резервирайте билети на:
https://ticketscmart.info/event/1465
🎟 Билети може да закупите и от касата на Сити Марк Арт Център (бул. “Янко Сакъзов” № 30, тел. 02/ 955 74 78)

За да подкрепите инициативата финансово или по всякакъв друг начин, можете да го направите  през сайта www.hramovete.com.

Нека направим едно добро дело!