Благотворителна изложба на майстори подкрепя младите художници

Национална платформа “Изкуство в помощ на изкуството”

Събраните средства са насочени под формата на стипендии и семестриални такси

Повече от 100 ценители на живописта и скулптурата присъстваха на вернисажа

Магията от съчетанието на толкова различни стилове, идеи и послания

Има ли кой да подпомага студентите, мечтаещи за успешен старт в изобразителните изкуства? Коя от държавните институции следи дали личните финансови възможности на младите хора са адекватни на таксите в учебните заведения и на издръжката на живот? Очевидно социалната и културна политика у нас е твърде далеч от изискванията на европейските стандарти за стимулиране на творческите заложби на нацията ни. Но има и един добър пример в това отношение.

Най-новата изложба в Музей-галерия “Анел” доказва, че голяма част от преподавателите в различни академии са взели присърце една благородна кауза. Националната платформа “Изкуство в помощ на изкуството” е проект на Фондация “Имеон-Балкани” – неправителствена организация с общественополезна дейност, която повече от 20 години подпомага и популяризира българското изкуство. Платформата обединява едни от най-значимите съвременни художници, които даряват свои картини в подкрепа на бъдещото поколение творци.

През 2023 г. към Фондацията е създаден Годишен фонд за изкуство с цел подпомагане на талантливи ученици и студенти. Изборът на първите стипендианти беше определен от комисия в състав: Юлия Борчева – директор на Фондация “Имеон-Балкани”, проф. д-р Здравка Василева и проф. д-р Кирил Божков от Националната художествена академия, проф. д. н. Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, проф. д-р Владимир Аврамов и проф. д-р Мартина Караиванова от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и гл. ас. д-р Юлиан Станкулов от Националната художествена академия, криейтив директор на Фондация “Имеон-Балкани”.

Събраните средства са насочени под формата на стипендии и семестриални такси към първите трима избрани студенти, които бяха наградени по време на откриване на изложбата. Наградите бяха връчени от проф. д-р Кирил Божков и от проф. д-р Стефан Алтъков, а отличените бяха Дейвид Тадесе от НХА, Цветина Йорданова от ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” и Мария Николова от СУ ”Св. Климент Охридски”. Повече от 100 ценители на живописта и скулптурата присъстваха на вернисажа с ясното съзнание, че закупените от тях творби ще финансират бъдещото развитие на младите таланти.

Младата художничка Мария Николова, наградена със стипендия на името на Теодория Сапунджиева

Изложбата “Изкуство в помощ на изкуството” беше открита от Ангел Симеонов – собственик на Музей-галерия “Анел”, който отбеляза: “Това е великолепна, мащабна изложба с участието на 24 изтъкнати творци. Водим целенасочена политика за подкрепа на млади хора, изявяващи се в различни изкуства – не само тук, но в Арт комплекс “Анел”, където построихме летен театър, намиращ се на моравата на метри от морските вълни. Заповядайте на 1 юни в местността “Буджака”, на 4 км след Созопол, където ще открием сцена под надслов “Гласът на вълните” – един мащабен културен проект. Специален гост ще бъде г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България. През цялото лято на тази сцена ще се организират рецитали, концерти, танцови и театрални спектакли. Ще видим младите надежди на Националната музикална академия съгласно наше споразумение с ректора проф. Сава Димитров. Ще имаме щастието на това първо събитие да чуем концерт на поп звездата Васил Петров под заглавие “The Best of me”.

На откриването на изложбата проф. д. ф. н. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България, отбеляза: “Поздравления за жеста на изтъкнатите майстори към младите! Колективната изложба може по някакъв начин да скрие творческите индивидуалности, но отваря и прозорец за изпъкване на стилове и характери. Виждам, че в тази експозиция различните творчески индивидуалности се допълват с оригиналните си стилистики. Изкуството върви в зоните на престижа, в зоните на размяната и търговията, но то често има и благородни каузи. А каузата на тази изложба е прекрасна, защото да протегнеш ръка към млад човек е нещо изключително важно. Историята на българското изкуство познава много такива пътища, които започват някъде скрито и след това се оказват в центъра на световното изкуство – такъв пример е Жорж Папазов. Когато направиш жест на едно място в даден момент, не знаеш как ще прозвучи той в бъдеще. Вярвам, че хората, които имат отношение към изкуството, ще направят този жест”.

Специално за “Труд news” свои мисли споделиха двама от художниците, чиито картини са част от експозицията.

Анатолий Станкулов и Ангел Симеонов

Анатолий Станкулов: “Идеята ни е да няма разделение между ВУЗ-овете, които през последните години разкриха специалност “Изобразително изкуство”. Получава се конкуренция и противопоставяне, което не е в интерес на гилдията и особено – на новите поколения. Затова решихме чрез идеята за подпомагане на талантливи студенти да си подадем ръка. Опитваме се да следваме нашите възрожденци, които през 19 в. са осъзнали колко е важно обединението, събирането на средства за образованието на следващите поколения. Фондация “Имеон-Балкани” не избира финалистите, а самите преподаватели в процес на преподаването забелязват талантливи деца, които имат нужда от финансова подкрепа, и ги предлагат за стипендианти. Това е пета изложба, която реализираме. Предстои изложба в гр. Садово, където ще направим и дарение на 12 читалища с книги от издателство “Захарий Стоянов”. После отиваме в Двореца “Балчик” – изложба на миниатюри, следва изложба в Дома на журналистите в Дружба, а през септември сме в гр. Пещера и в гр. Созопол. Завършваме програмата си за тази година в гр. Шумен на 1 ноември. Приходите от всички продажби ще бъдат в подкрепа на следващите стипендианти”.

Проф. д-р Кирил Божков: “Харесвам изключително много Музей-галерия “Анел” – мястото има потенциал за подредба на мащабни платна, на ретроспективни изложби, за обзорно представяне. Тук показвам три техники – акварел, масло и акрил. Събитието е такова, че търпи разнообразие на техники и стилове, за да привлечем колекционери и различна публика. В момента има моя изложба в Националната академия – акварелни портрети. През последните 10 години се посветих предимно на акварела, участвам в световни събития в чужбина, получих награди, което ме радва. На 4 юни откривам тук, в Музей-галерия “Анел”, самостоятелна изложба с куратор Пламена Димитрова-Рачева”.

Николай Янакиев пред две свои творби

До 30 май 2024 г. ценителите на изкуството от България и чужбина ще видят в експозицията “Изкуство в помощ на изкуството” произведения от проф. д-р Кирил Божков, проф. д-р Здравка Василева, доц. Пенчо Добрев, проф. д. н. Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Мартина Караиванова, доц. д-р Мариета Конова, проф. Димитър Рашков, проф. Димитър Чолаков, гл. ас. д-р Юлиан Станкулов, гл. ас. д-р Живка Маринова, гл. ас. Красимира Дренска, Радостин Дамасков, Андрей Янев, Любен Генов, Мария Райчева, Иван Гоцев, Анатолий Станкулов, Тошко Илиев, Николай Янакиев, Нина Русева, Живко Желязков, Николай Фитков.

Магията от съчетанието на толкова различни стилове, идеи и послания наистина е невероятен шанс за всеки посетител да опознае най-новите тенденции в родното изобразително изкуство, което не просто очарова… То възвисява духа, ума и сърцето, отпуска сетивата и лекува нашия пренапрегнат делник с колорит, който диша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *