Васко Василев свири на Айфеловата кула

Световноизвестният цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“ ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин, ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от най-светлите български празници – 24 май, и да отпразнуват с музика 20-ата годишнина от създаването на Българския културен институт в Париж, научи ДУМА от Десислава Бинева, директор на БКИ.
„За мен като артист едно от най-силните вдъхновения за концерт безспорно е мястото, локацията, залата, градът. Когато получих поканата от г-жа Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, нямах никакво колебание, че ще приема. Остана само да намерим възможна за всички дата“, сподели Васко Василев.
Четирима от най-добрите солисти в Оркестъра на Кралската опера в Лондон ще свирят заедно с Васко Василев в бутиковата концертна зала на Айфеловата кула, която разкрива и изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. Това са Флоранс Гарел (цигулка), Каору Ямада (цигулка), Матю Кетъл (виола), Гундула Лайтнер (виолончело). В програмата са включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сарасате, Сен-Санс. За събитието в Париж българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия.
Концертът на Васко Василев и солистите на Кралската опера е продукция на Българския културен институт в Париж и ще отбележи юбилея на БКИ във френската столица. От 2004 г. насам галерията му е място за срещи на приятели на българската култура от различни страни, а мисията му е да подкрепя и развива среда и диалог с международна публика, да търси и развива форми за представяне на традициите и съвременното ни изкуство.

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *