Всеки ден ще има блокада на „Витоша“ и „Патриарха“ в София

Протест в центъра на София заради новата организация на движение по бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“, коментира Bulgaria ON AIR.

Медията припомни, че в първия работен ден след новата организация се образуваха тапи и огромни задръствания, както и проблеми с паркирането.

По тази причина живеещи в района напълно блокираха движението на кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“.

Сега е трудно да се намери място за паркиране, при премахването на 180 паркоместа най-вероятно ще паркираме в съседните квартали.

Бул. „Витоша“ стана квартална уличка, с паркирането, маневрите са ясни, това е измислено от човек, който не шофира.

Не сме против велоалеите, аз съм с 3 деца и обичам да карам колело, но не трябва да е за сметка на движението на колите“, заяви Анатоли Минков.

„Имаше среща при кмета.

Всички искания на хората в района са взети под внимание, както и още преди проектирането през годините, така че имаме един балансиран проект, който само реорганизира местата за паркиране с минимална намеса, но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа“, каза пред БНТ Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

Припомняме, че реконструкцията включва сваляне на велоалеята на бул. „Витоша“ от тротоара на пътното платно, изграждане на нова велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“, както и двупосочно движение по „Фритьоф Нансен“.

Най-накрая се свързват седем велоалеи, което ще допринесе велосипедният транспорт да има мрежа, защото всички велоалеи, които са изградени и стигат до центъра на София в момента не са свързани помежду си“, обясни общинският съветник Гергин Борисов пред БГНЕС. Според него реорганизацията ще се отрази на над 100 000 потребители на тролейбусните линии, които минават по бул. Патриарх Евтимий и най-накрая булевардът ще стане рингов както трябва да е и каквато е неговата роля отредена в стратегии на Общината от 2011г.

Тоест булевардът ще стане място за движение, а не място за паркиране„, уточни Гергин Борисов. Общинският съветник бе категоричен, че гражданите няма да бъдат ощетени откъм паркоместа. „Намираме се на бул. Витоша, на който направихме много компенсаторни паркоместа, които ще компенсират тези, които бяха заличени на бул. Патриарх Евтимий“, заяви още Гергин Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *