Всички държави – членки на НАТО, по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Президентът Румен Радев направи коментар пред журналисти след срещата с швейцарския президент. Той определи срещата като „изключително конструктивна“ и припомни, че е в Швейцария по покана на президента Виола Амерд.

По темата с предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария Радев заяви, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

„Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двама споделихме, че не сме прекалени оптимисти. Г-жа Амерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме политически резултати. Важно е да се започне този диалог, много е важно дали ще се присъединят повече държави – от Африка, Латинска Америка, но ключови държави като Китай, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бразилия и други“, обясни Радев. Той посочи, че за участието на страната ни решението е на българското правителство.

По отношение на вълната от реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна Радев заяви: „Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо. Ако някоя друга държава – член на НАТО провокира пряк сблъсък с с Русия, вие мислите ли, че има вече такива предпоставки?“, запита той журналисти.

„Ние наблюдаваме как и реториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави – членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война с предоставяне на разузнавателни информации, оръжия, войници, подготовка. Вече европейски лидери говорят открито за това присъствие“, каза той.

„Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати по първия етап на програмата за сътрудничество между двете страни, която постигна значителни успехи“, каза Радев.

Той допълни, че вече започва вторият етап, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество.

„Вярвам, че ще задълбочим нашето сътрудничество“, каза държавният глава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *