В Ленинградската АЕЦ успешно преминаха тестовете за получаване на медицинския изотоп самарий-153

През май Ленинградската АЕЦ, част от „Росатом“, добави към портфолиото си изотопа самарий-153, като за получаването му бе успешно тествано облъчване на стартовото вещество. Изработването на опитна партида от изотопа е задължителна процедура преди започване на производството на препарата.

„Днес радиофармацевтичните препарати със самарий-153 се използват за облекчаване на болките при метастази в костите за оказване на палиативна помощ на болните от рак, както и в травматологията при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат. Терапията със самарий-153 може да позволи избягването на прием на опиоидни аналгетици и има свойство да блокира прогресирането на костните метастази.

В рамките на действащия проект на „Росатом“ след Ленинградската АЕЦ производството на изотопи с медицинско назначение се планира и в Курската и Смоленската АЕЦ. Чрез специализираните си подразделения компанията участва активно в развитието на ядрената медицина – Rosatom Isotope Network осигурява продукти за около 600 предприятия в страната и 170 компании в 50 държави.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *