В търсене на тайнствена цивилизация в Сахара

Някъде около границата между Алжир и Либия

Една по една откривам прочутите рисунки от Тасили н’Аджер

Уважаеми читателю! Когато четеш тези редове, аз обикалям стърчащите насред пясъчните дюни скали в Сахара – някъде около границата между Алжир и Либия. Търся и една по една откривам прочутите рисунки от Тасили н’Аджер, едно от още не съвсем обяснените от науката древни чудеса. Наистина е невероятно да видиш насред бушуващия вятър, пълнещ очите със ситен пясък, рисунки, изобразяващи зелени поляни и пасящи по тях стада от антилопи, жирафи и слонове. И насред пустошта – хора, които танцуват, ловуват, тичат, правят секс.

Когато още бях студент по археология, вкъщи си дойде баща ми, покойният виден археолог Димитър Овчаров. По това време той пишеше книгата си за рисунките, надраскани по стените на старите столици Плиска и Преслав. Затова бе особено радостен, когато намери преведената на руски език книга на френския археолог Анри Лот за нашумелите тогава фрески от Тасили н’Аджер. И наистина, аналогиите между сцените от българските градове от VІІІ-ІХ в. и правените преди хилядолетия рисунки в днешен Алжир бяха удивителни. Макар и създадени от съвсем различни народи…

И ето че точно 11 години след кончината на баща ми, аз имам възможност да работя и заснема лично уникалните изображения от пустинята Сахара. Това става благодарение на Explorers Club Bulgaria – първата по рода си научна организация у нас, звено от едноименния световен „Клуб на изследователите”. Тя е създадена в началото на 2024 г., а членовете й са обединени от страстта към пътешествия и желанието да изследват света около себе си. Председател на клуба е деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Климент Найденов, а негов заместник и двигател на цялата инициатива – неуморимата пътешественичка Северина Маркова.

 

 

Цялата статия от Тук

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *