Геополитика, недостиг на самолети и екологични цели затрудняват авиационната индустрия

Геополитическото напрежение, недостигът на самолети и амбициозните екологични цели ще поставят множество предизвикателства пред шефовете на световните авиокомпании по време на годишната среща на върха следващата седмица, а намаляването на цените на билетите ще допълни деликатните перспективи пред превозвачите.

Влиятелната Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA), която представлява над 300 авиокомпании и над 80% от световния въздушен трафик, провежда годишната си среща от 2 до 4 юни в Дубай, най-натоварения международен център в света.

Ръководителите на индустрията коментират пред Reuters, че пандемията, която в началото на десетилетието приземи по-голямата част от световния флот и опустоши балансите на авиокомпаниите, най-накрая е в огледалото за обратно виждане. Секторът се върна към печалба през 2023 г., а въздушният пътнически трафик достигна рекордните стойности от 2019 г. в началото на тази година, изчисляват от IATA. Капацитетът на световните авиокомпании през второто тримесечие на 2024 г. е с 4% по-голям от този през 2019 г., добавят и от доставчика на авиационни данни OAG.

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *