Ден на труда и на международната работническа солидарност

Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда и Първи май) се отбелязва ежегодно на 1 май.

На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света[1]; това е и ден на международното работническо движение и на левите движения.

Още малко история за 1 май – Ден на труда и на международната работническа  солидарност

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера, – 1 май 1886 г., – когато профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители от агенция „Пинкертон“ разпръсват протестиращите, при което раняват около 200 души и убиват поне 4-има[2]. На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие, сред полицията е хвърлена бомба, при която пострадват седмина нейни представители, от които един е убит. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие – оправдани като невинни, както и друг от заподозрените – Оскар Нийбе, който се самоубива.

1 май е - Денят на труда и на международната работническа солидарност —  Радио и ТВ 999 новини от България и света, слушайте ни и онлайн по РАДИО 999

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

 

Денят на труда е сред официалните празници в Република България.

В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други се чества неофициално. Сред тези, в които е официален празник са: ГерманияАвстрияМексикоТайланд и Русия.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *