Добавят Бионсе във френски речник

Бионсе ще бъде включена в последното издание на френския енциклопедичен речник Le Petit Larousse.

Американската попзвезда ще бъде включена в 120-ото издание на популярния речник заедно с други знаменитости, сред които Кейт Бланшет, френският актьор Омар Сай, режисьорът на „Опенхаймер“ Кристофър Нолан и френският капитан по ръгби Антоан Дюпон.

Тази година бяха добавени повече от 150 нови думи.

о
Източник: Getty Images

„Много от тях отразяват проблемите, развитието или силните движения през тази година“, казва Карин Жирак-Мариние, директор на отдела за речници и енциклопедии, пред френското списание Le Point.

Бионсе счупи рекордите през тази година със сингъла си Texas Hold ‘Em от албума Cowboy Carter.

Тя става първата чернокожа жена, заела първо място в класацията за кънтри в САЩ с Texas Hold ‘Em.

В Обединеното кралство тя също така постига своя втори двоен успех в класацията, като сингълът и албумът заемат първото място.

Бионсе не за първи път оставя своя отпечатък върху речник. През 2004 г. в Оксфордския речник на английския език беше добавен терминът „bootylicious“, който стана популярен благодарение на едноименния хит на Destiny’s Child, написан в съавторство с Бионсе.

о
Източник: Getty Images

Бионсе съобщи, че не се „гордее“ с тази дума, като заяви пред списание TV Hits: „Аз написах песента, но ми се иска да имаше друга дума, която да измисля, ако исках да имам дума в речника“.

Сред другите нови попълнения в речника са английският израз „fast fashion“, „platisme“ – френският термин за теорията за плоската Земя – и „trottinettiste“ – човек, който кара скутер, или „trottinette“.

Речникът на Кеймбридж обяви „халюцинирам“ за дума на годината за 2023 г. поради новото си, алтернативно значение, свързано с изкуствения интелект, който произвежда фалшива информация.

 

Източник: news.sky

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *