Дъвка за ума!

Той написа най-краткото писмо в историята и покори света… Най-трудно е да кажеш всичко с възможно най-малко думи и с тях да предизвикаш чувства, емоции, размисли. Не случайно великите писатели казват, че лаконичността е сестра на таланта.

Има 10 литературни шедьовъра, които не само са доказателство за това, но и са променили световния наратив с гениалността си. В следващите дни „Стандарт” ще ви разкаже за тях. Днес стартираме с едно писмо, за което знаят малцина. То е свързано с едно от произведенията, включвани от всички критици в златната колекция на всички времена – „Клетниците” на Виктор Юго.

 

Виктор Юго през 1853 г.

Епичният исторически роман, който изследва темите за справедливостта, изкуплението и човешкото състояние на фона на Следреволюционна Франция, е публикуван през 1862 г. Посрещнат е със смесени чувства от критиката, мнозина изобщо не го одобряват. Но с времето се превръща в абсолютен бестселър според днешните стандарти. Преведен е на 20 езика.

Един от най-емблематичните герои в романа, Жан Валжан, е базиран на истинската история на Йожен Франсоа Видок, френски престъпник, превърнал се в частен детектив. Виктор Юго е вдъхновен от трансформацията на Видок и включва елементи от живота му в образа на Валжан. Но най-вълнуващо е влизането на романа в издателството, което го публикува. То звучи като виц, но е всъщност е най-краткият епистоларен шедьовър на този свят.

Виктор Юго изпратил на издателя си ръкописа на романа „Клетниците” със съпровождащо писмо:

„?”

На което получил отговор:

„!”

Малцина знаят е още нещо. Виктор Юго отдава 50 години от живота си една жена – Жулиет Друе. Посредствена актриса и бивша куртизанка. Но когато Юго, отчаян от изневерите на съпругата си, вижда Жулиет, остава пленен от нея до края на живота си. Казва, че се е родил два пъти – веднъж в ръцете на майка си и втори път в прегръдките на Друе. Независимо, че цялото висше общество е против тях, любовта на Виктор и Жулиет продължава половин век и е скрепена с 15 000 любовни писма.

Жулиет Друе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *