Етикет за качество слагат на сирене и кашкавал от малки ферми

Етикет за качество ще слагат върху опаковките на овче и козе сирене, съобщиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Идеята на този знак е да ги отличава от останалите продукти.

„А и това е вид признание и награда за техните производители. Тези малки ферми заслужават сертификат за качество, защото правят невероятна продукция. Ние сме в непрекъснат контакт с тях, следим как си гледат животните, следим технологията на производството, а накрая опитваме крайния резултат“, отбеляза Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

„Крайният потребител трябва да награди тези хора за труда, усилията и високото качество, което му предлагат родните овцевъди и козевъди“, посочи още експертът.

Неотдавна Караколев обяви пред „Труд news“, че за жалост у нас поголовно и неконтролируемо се внася украинско сухо мляко с тонове. Суровината е основна съставка за направата на сирене, кашкавал и айрян.

„Имаме на пазара и „сирене“ с близо 80% вода. Масово бутилираният айрян се приготвя от сухо мляко. Потребителите трябва да четат етикета и да се информират по-обстойно какво консумират. Липсва ни култура в този аспект“, категоричен е Караколев.

Друга болна тема на козевъдите е, че козето сирене в момента е хит в цял свят и с него се приготвят много деликатеси и предястия.

„Тук имаме възможно най-доброто качество, но не го ценим“, сподели Караколев.

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *