Защо глобалният минимален данък може да изгони инвеститорите

Глобалният минимален данък означава, че фирмите с големи обороти ще плащат с 5% повече от сега. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Въвеждането на този данък е част от директива, която се прилага в Европейския съюз. Тази идея тръгва от ОИСР и през Евросъюза е въвеждано във всички европейски страни, поясни той. „България е единствената страна в ЕС, която е приела данъка без изключенията“, отбеляза Панчев.

Идеята за глобален данък е да се прекратят някои данъчни практики за оптимизация на данъчните разходи на големите корпорации, обясни той. „България е жертва на тази ситуация, защото ние по никакъв начин не участваме в тези схеми за данъчно оптимизиране. Точно заради характеристиката на нашата данъчна система се оказва, че ние ще страдаме от това допълнително увеличение“, заяви икономистът.

Корпоративното данъчно облагане у нас в момента е на средни нива. „Особено в конкретни икономически сфери, като например ІТ услугите. България се оказва с една от най-големите данъчни тежести в тази сфера“, даде пример Панчев.

Експертът по корпоративно международно данъчно облагане Пламен Донев смята, че глобалният минимален данък засяга около 700 фирми. „Това са основно дъщерните дружества на големи мултинационални групи от компании с оборот над 750 милиона евро годишно. Дори в България те да са представени от малки или средни предприятия, те влизат в обхвата на закона. Чисто българските групи, които ще подлежат на този данък, са малко – около четири-пет. Кръгът като брой засегнати лица не е толкова много, но това е основната част от чуждестранните и българските инвеститори в българската икономика“, обясни той.

България е трябвало да въведе всички предвидени в европейската директива облекчения във връзка с глобалния минимален данък, но това не се е случило, подчерта Донев. „Един от аргументите от Министерство на финансите преди няколко месеца беше, че ако въведем всички облекчения, ние няма да изпълним изискванията на директивата. Ние сме единствената държава в ЕС, която е въвела данъка, но не е приложила всички допустими данъчни облекчения“, обясни експертът.

Проблемът по думите му е грешното разбиране, че нивото на корпоративното данъчно облагане е ниско, отбеляза Пламен Донев.

БНТ, „Говори сега“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *