Защо Тома Белев и Борислав Сандов не одобриха защитена местност Камчийски пясъци?

Докато бяха министър и заместник министър Борислав Сандов и Тома Белев не намериха време да одобрят защитена територия Камчийски пясъци.

Процедурата по възстановяване на защитена местност Камчийски пясъци е започнала през май 2021г., по предложение от няколко неправителствени организации.

През декември 2021г. Сандов и Белев поемат управлението на Министерството на околната среда и водите. Оттогава, до края на предсрочно прекратения мандат на кабинета Петков през август 2022г., двамата зелени активисти не намериха време да защитят Камчийските пясъци. Причината е, че бяха заети да решат други, по-важни проблеми – сключване на договор за охрана на зоните по Натура или разрешаване на застрояването на Аркутино.

Намериха време и начин, само в рамките на около 2 месеца, да обявят защитена морска  територия Корал, където фамилията на бившия премиер Кирил Петков необезпокоявано да карат сърф и кайт.

Защитата на Камчийските пясъци бе осъществена от предходния министър на екологията Юлиян Попов. Още с встъпването на Попов на поста еколозите започнаха кампания срещу него, а партията им „Зелено движение“ свали политическото доверие от него. Атаките срещу Попов бяха провокирани от факта, че Борислав Сандов и Тома Белев не бяха върнати начело на МОСВ, за да продължат да изпълняват корпоративните и личностни интереси на зелените неправителствени организации и да раздават обществени средства на приближени до тях организации.

Тома Белев като заместник министър с ресор Биоразнообразие и защитени територии не намери време да пусне една заповед за защита на Камчийски пясъци, но намери да разреши застрояването на един от малкото останали незасегнати от строителството плажове – Аркутино разположен в резервата Ропотамо.

Обявяването на защитена зона Камчийските пясъци е чудесна новина, но размерът на тази местност е прекалено голям – над 4500 дка, и заедно с няколко зони по Натура провалят избора на трасе на стратегическият обект АМ Черно море.

По информация на Еко Новини неправителствени организации са обжалвали пред Върховния административен съд заповедта за определяне на защитена местност Камчийски пясъци. Те смятат, че няма достатъчно научни данни, които да доказват наличието на всеки квадратен метър на уникални за Европа и България растителни и животински видове, както и естествени пясъчни образувания. Според подалите жалбата не трябва да има противопоставяне защитата на природата с  общественият интерес и правата на общини и собственици.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *