Знае ли Запада кой взима решенията в Киев

Кардиналът в сянка е Андрей Ермак, пише “Вашингтон пост”

Авторитетът на президента бил подкопан

Мандатът на Зеленски изтича на 20 май

Някои украински и западни чиновници си задават въпроса кой е отговорен за важните правителствени решения в Украйна – Володимир Зеленски или ръководителят на кабинета му Андрей Ермак, като се има предвид влиятелността на последния, пише “Вашингтон пост”.

Ермак винаги е имал огромно влияние, но сега военновременните условия са съсредоточили изключителна власт в ръцете му, което прави Ермак може би най-влиятелният началник на щаба в историята на страната – практически равностоен на своя шеф, отбелязва вестникът.

Близостта на Ермак до президента – и очевидното влияние върху него – предизвика порой от обвинения:

че той недемократично е консолидирал властта в кабинета на президента и е организирал ненужно уволнение на висши служители, включително на главнокомандващия генерал Валерий Залужни. Също така, че е ограничавал достъпа до информация на Зеленски и е упражнявал личен контрол върху почти всяко важно решение що се отнася до войната.

Сега обаче легитимността на президента и неговия висш съветник са изправени пред още по-големи предизвикателства, тъй като петгодишният мандат на Зеленски официално изтича на 20 май. Конституцията на Украйна забранява провеждането на избори при военно положение.

Но тъй като Зеленски остава на поста, той ще бъде обвиняван, че е използвал войната. За да подкопае демокрацията – поемайки контрол над медиите. Отстранявайки своите критици и съперници и давайки практически неограничена власт на Ермак, пише вестникът.

Дори поддръжниците на Ермак сред настоящи и бивши украински служители и депутати, признават,

че той има необичайно широки правомощия в областта на управлението и външните комуникации. Някои казват, че той дори контролира кои служители имат право да пътуват в чужбина, отбелязва “Вашингтон пост”.

Критиците на Ермак отбелязват, че той е поставил Министерството на външните работи на втори план. Намесвал се е във вземането на военни решения и е посредничил при ключови сделки с партньори, включително Съединените щати. Тази задача, според източници на изданието, трябва да бъде решавана от президента на Украйна.

Някои украински и западни официални лица казват, че подозренията относно най-близкия помощник на президента. Подкопават авторитета на президента и пораждат съмнения относно това кой е отговорен за решенията.  Зеленски или неговият висш съветник.

Източник: Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *