Иконата Бетани Хюз прослави България с уникален филм

Иконичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на „Съкровища с Бетани Хюз“, който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение не само от българската публика.

В предаването, заснето през миналата година, Бетани пътува из страната ни и посещава някои от най-знаковите места, свързани с хилядолетната ни история. Златното съкровище от Варна изумява с майсторската си изработка, а в Долината на тракийските царе британският историк се наслаждава на изключително живи стенописи в гробница на 2300 години.

В Музея на Казанлък тя представя изумителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив се удивлява на мозайки от IV-VI век. Специално внимание в епизода е отредено на античния Хераклея Синтика, където проф. Хюз открива следи от базилика и древно светилище на богинята Немезида.

В телевизионното пътешествие, британската историчка ни отвежда от емблематичния Рилски манастир основан през X век и включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО, до село Рибново в Родопите, където ставаме свидетели на уникалния обичай „лепене на гелината“. В Странджа планина пък проф. Хюз представя нестинарството – ритуал, изпълнен с мистика и красота.

Пътуването завършва пред паметника на Бузлуджа, представяйки го като комунистическа реликва и символ на сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *