Китайската Xpeng планира да достави първата си летяща кола през 2026 г.

Xpeng AeroHT – подразделение на китайския производител на електромобили Xpeng, планира да достави първата си летяща кола през 2026 г., предаде CNBC.

Миналата година Xpeng AeroHT представи Land Aircraft Carrier – голям камион, който превозва летящ пътнически дрон с места за двама пасажери. Летящата кола се отделя от камиона и хората могат да се качат в нея и да отлетят.

Предварителни поръчки за превозното средство ще започнат да се приемат тази година, каза Брайън Гу, съпрезидент на Xpeng. Компанията се надява да достави на клиентите първите летящи коли през 2026 г., допълни той.

През текущата година летящата кола преминава през сертификационен процес пред китайските авиационни регулатори.

От пътниците няма да се изисква специален лиценз, за да летят с превозното средство първоначално, докато то се използва за спорт и отдих далеч от урбанизираните зони.

Xpeng се надява да разшири дейността си и в други области на електрическата мобилност, посочи главният ѝ изпълнителен директор Хъ Сяопън.

Компанията разкритикува новите мита, които САЩ наложиха на китайските електромобили като възпрепятстващи постигането на въглеродна неутралност и прехода към зелена енергетика, предаде Ройтерс.

Гу изрази надежда САЩ да станат по-отворени, позволявайки на световни продукти да влизат и да се конкурират на американския пазар.

Xpeng вече продава електромобили в Нидерландия, Норвегия и Германия и има планове да влезе и на други европейски пазари, включително Италия и Великобритания. По-рано тази седмица компанията заяви, че влиза на френския пазар въпреки очакваните мита.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *