Малката община Родопи настига София по разрешителни за строеж и е първа по прираст

Лидерите в бизнеса ще бъдат отличени тази вечер от Balkan Business Awards 2024
Лидерите в бизнеса и местната власт, допринасяща за развитието на регионите ще бъдат отличени от  д есетото юбилейно издание на  Balkan Business Awards. Организатори  на форума са Global Media, част от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS.
Церемонията ще се състои на тази вечер – 07.05.2024 г. в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.
Финалист за златните статуетки е малката община  „Родопи“ – една от най-динамично развиващите се в страната. По статистиката на НСИ Родопи е на първо място по механичен прираст на населението през последните четири години. В Община „Родопи“ се издават над 900 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради за година, а населението е нараснало с над 10% през последните 10 години.
Така по разрешителни за строеж „Родопи“ се нарежда на второ място по ново строителство след Столична община и на първо място по глава на населението.
Община „Родопи“ обхваща 21 села, като всяко от които е съхранило спомени от далечното минало под формата на ценни археологически находки и паметници, предания и легенди, пазени и предавани от човек на човек. Някои са познати далеч извън общината и областта и с атрактивната среда за бизнес и туризъм. Крумово с международното летище, Маково- известно като пловдивския Бевърли Хилс, Цалапица-най-многолюдното село, където се намират единствените Френско-български разсадници за овошки, рози и тополи, а Белащица с действащ девически манастир „Свети Георги Победоносец“.
Община „Родопи” paзпoлaгa c вcичĸи пpeдпocтaвĸи дa зaщити пoзициитe cи ĸaтo peгиoн c виcoĸa cтeпeн нa paзвитиe. На нейна територия има няĸoлĸo пepcпeĸтивни зони, ĸъдeтo би мoглa дa ce oфopми индycтpиaлнa зoнa: Зона Крумово с летище „Пловдив”, индустриален парк „Родопи”, разположен на територия от над 5 хиляди декара, село Златитрап, в което се намира единствения трансмодален терминал в страната и зона Цалапица с основна връзка към АМ „Тракия”.
Всичко това като визия за развитие е залегнало в стратегията за развитие на общината. Обособяването на индустриални зони ще бъде включено в Общия устройствен план на общината, а за изработването му вече тече процедура. Документът залага основните параметри за развитие на „Родопи” в следващите години.
С други думи -селата в Родопската яка да се превърнат в уютни места за живеене, а тези в равнината да предоставят терени за индустриални и логистични паркове, като това да не пречи на изграждането на нови жилищни сгради, да се развива малкия и среден бизнес и да се отварят обекти от туристическата инфраструктура.
Партньорите на събитието, изготвили за поредна година безупречната селекция за наградите , са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата,  Немската федерална  асоциация на средния бизнес,   Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.
                                                            
Снимки: Община Родопи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *