Мария Габриел не е в евролистата на ГЕРБ

В последния ден за регистрация на листите за български и европейски парламент валят новини с имена, устремили се към народната любов. А някои и отсъстват от списъците. Ето по-любопитните моменти:

Евролистата на ГЕРБ-СДС  се води от Росен Желязков, който оглавява и списъка на партията за Народно събрание в Благоевград. Следват Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, Илия Лазаров, Асим  Адемов. Бившият еврокомисар и български вицепремиер Мария Габриел не е в листата. Липсват още Илиана Иванова, както и СДС-динозавърът Александър Йорданов.

Росен Желязков отказа да коментира защо Габриел отсъства. Каза само, че листата била стабилна, без изненади. От СДС дойдоха по-пиперливи коментари. Йорданов се оплака пред „Клуб Z“, че не бил поканен на събранието, на което се обсъждал въпроса за издигане на партийния евродепутат – просто било решено Лазаров да е човекът. „Идва ново поколение и е важно децата на яки комунистически и ДС фамилии да вървят напред“, каза Йорданов. Но поясни, че няма предвид Лазаров. „Не сме свалили доверие от Александър Йорданов. Гласувахме доверие на Илия Лазаров. Нямам забележки към Александър Йорданов. Надявам се да останем в добри отношения“, коментира пък пред bTV лидерът на СДС Румен Христов.

Обещанието на Бойко Борисов да направи Йорданка Фандъкова български депутат се оказа сериозно. Бившият столичен кмет е втора в 25-и район след самия лидер на ГЕРБ – сигурен мандат за Фандъкова.

Кирил Петков освен софийска листа на ПП-ДБ, води и пернишката. Втори в миньорския град е Бойко Рашков – най-вероятно Петков ще стане депутат от София, за да освободи място за Рашков. В столицата водачи на листи, освен Петков, както винаги са Христо Иванов и Христо Петров – Ицо Хазарта. За отбелязване е, че на водача на ДСБ Атанас Атанасов не е поверено водещото място в нито една листа. Последния път той се състезава в Кърджали, където се провали, и влезе от софийска листа, както се очаква да стане и сега – заема второто място в 23-ти район, след Кирил Петков. В същия район на 13-то място е Лена Бориславова, на 15-то – Явор Божанков, а на 32-ро – Ивайло Мирчев. Бориславова е втора в 24-ти район.

Николай Денков е водач в Бургас, където на предните избори водеше Константин Бачийски, който напусна ПП-ДБ. Бившият премиер традиционно ще води и в Шумен. Асен Василев, освен в Хасково, където е винаги, ще поведе и в Пловдив, вместо Никола Минчев, който сега оглавява листата на ПП-ДБ за евровота. В евролистата, освен Минчев, влизат Стефан Тафров, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Радан Кънев, Христо Петров и др. Последна е Елисавета Белобрадова. Интересно е, че на бившия икономически министър Богдан Богданов са поверени две водачески места – в Плевен, вместо отцепилия се Радостин Василев, и в Пловдив област, където преди се състезаваше Росен Костурков.

Сред кандидатите на ПП-ДБ в столицата е Вяра Тодева, бившият управител на София област, която нареди демонтажа на паметника на съветската армия. „Нямам никакви колебания, че това беше правилното решение. Няма причина войник с шпагин на чужда армия да бъде в центъра на нашата столица“, обяви днес Тодева, цитирана от пресцентъра на ПП. Тя е трета в 23-ти софийски район и осма в 24-ти.

Т.нар. лидерски избирателен район – 25-и софийски, ще сблъска Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Костадин Костадинов, Христо Петров – Хазарта, Ваня Григорова, Васил Божков, Радостин Василев. Интересно ще е и в Благоевград, където като водачи се надпреварват Росен Желязков, Делян Пеевски, Корнелия Нинова, Андрей Цеков и Тошко Йорданов.

Ваня Григорова се оказа с амбиция не само за българския, но и европейския парламент – води евролистата на „Солидарна България“. Освен в София, тя води листа и в Пловдив-град.

Дисидентът в ПП-ДБ – Александър Дунчев, води листите на „Зелено движение“ в Благоевград и София област. Борислав Сандов оглавява подреждането за евровота. При „Зелено движение“ и е позабравеното дясно лице Мартин Заимов – кандидатира се от Сливен.

Васил Божков е лидер на листата на „Център“ в Пазарджик. Във Варна се подвизава Арман Бабикян чрез „Ние идваме!“.  Eкзотиката се допълва от Иван Гешев, който се впуска в напечения 25-и район в София. Той ще води листата на своя „Граждански блок“ и в Благоевград.

Листата на „Български възход“ в 23-ти МИР в София се води от Красимир Янков – отцепник от БСП, който създаде своя партия „Българска прогресивна линия“. В същия район петото място в листата на „Синя България“ е за Виктор Блъсков – синът на издателя на „Труд“ Петьо Блъсков. Същата коалиция в 24-ти район е дала третото място на Цецка Бачкова – бивш депутат от ДБ, която в миналото неуспешно предизвика Атанас Атанасов за лидерството в ДСБ. Инфекционистът Атанас Мангъров, който преди се беше сближил с „Възраждане“, сега е трети в листата на „Левицата“ в 24-ти район.

В листата на неизвестната партия „Величие“ в 25-и район са намерили място трима бивши депутати от ИТН – Виктория Василева, Росен Димов, Никола Радулов. В същия район листата на „Левицата“ се оглавява от Михаил Миков – бившият председател на БСП, когото наследи Корнелия Нинова. А втори в листата на БСП в този район е Калоян Методиев – бившият началник на кабинета на президента Румен Радев, който впоследствие се присъедини към Нинова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екип на Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *