Международен ден на предизвикателството

Днес, 30-и май, е Международният ден на предизвикателството. Той се отбелязва от 1990 г. с различни спортни състезания и игри под мотото „Спорт за всички“ в около 120 държави. Това е ден за спорт и физическа активност, ден за здраве и нови приятели.

Национална кампания „Световен ден на предизвикателството 2022“ цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. Българска федерация спорт организира проявата за 29-и път.

„Решихме тази година инициативата да бъде отворена през целия месец май, тъй като след затварянето от две години много от общините искаха да изберат ден, в който сами да проведат проявата, да не бъде фиксирана точна дата, за да могат да активират клубовете си по места“, казва в „Нашият ден“ Ирен Цветкова, член на Управителния съвет на федерацията и допълва:

„Когато имаме финансово подпомагане от Министерството на младежта и спорта, нещата наистина се случват. Кметовете по места са много активни. Това е пътят, по който трябва да се работи. Има пречки, но когато търсиш начин да ги прескочиш, намираш варианти. Смятам, че федерацията успява да се справи. Целта на Българска федерация „Спорт за всички“ е да популяризира и насърчи населението към системни спортни занимания – организирано или индивидуално.“

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *