МС гласува допълнителни 12,5 млн. лв. за културата

Министерският съвет гласува допълнителни 12,5 млн. лв. за културата. Отпуснатите средства са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 г.  Сред акцентите за финансиране са проектите на държавни и общински културни организации в областта на сценичните изкуства, съобщава NOVA.

„Днес, когато културата се нуждае от специална грижа, бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата, които ще дадат глътка въздух на творците и организациите, занимаващи се с култура, oсобено в общинските структури“, каза министърът на културата Найден Тодоров.

За опазване и представяне на движимото културно наследство са отделени 1 700 000 лв., от които 1 млн. лв. са за проекти на музеи и галерии, а за визуални изкуства са 700 000 лв.

За популяризиране на българската култура в чужбина са заделени 4 млн. лв. А по бюджетна програма „Администрация“ средствата са 1 700 000 лв.

Осигуряват се финанси за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност в училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *