Образование, таланти, пазар на труда – изкуственият интелект като пресечна точка

Новините за това как изкуственият интелект се очаква да промени из основи пазара на труда в глобален мащаб заливат информационния поток през последните години, особено след появата на платформи като ChatGPT на OpenAI. А различни проучвания на водещи световни организации напълно потвърждават някои опасения.

Световният икономически форум например изчислява, че до 2025 г. AI ще замени около 85 милиона души на техните работни места, като в развитите икономики около 60% от позициите могат да се окажат засегнати от тази иновативна технология. Нововъзникващите пазари и държавите с по-ниски доходи също не са застраховани – там AI се очаква да промени съответно 40% и 26% от работните позиции. В същото време обаче, приблизително половината от изложените на риск работни места могат да се възползват от интеграцията на AI. Особено когато става дума за технологичната индустрия.

„През следващите години технологичният пазар на труда ще претърпи както прекъсвания, така и създаване на нови позиции заради изкуствения интелект. Някои работни места може да бъдат автоматизирани, но ще се появят и нови роли в областите, свързани с AI. Най-важните умения за технически таланти ще включват опит в машинното обучение, науката за данни и тяхната обработка, обработката на естествен език и облачните изчисления“, изброява пред Profit.bg Кирил Спиридонов, преподавател в компютърната академия IT STEP. „В технологичната индустрия възходът на изкуствения интелект вече доведе до създаването на нови работни позиции – например Prompt engineer, повишено търсене на умения, свързани с AI, и промяна в практиките за наемане. Професионалистите с опит в AI технологиите са много търсени“.

 

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *