Отварят 769 секции в 60 държави

Отворени ще бъдат 769 секции. В следващите дни ще бъде организирано изпращането на изборните книжа и бюлетините в секциите в чужбина.

Това стана ясно на брифинг във връзка с организацията на изборите на 9 юни зад граница, предаде репортер на БГНЕС.

Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат отворени за изборите за народни представители. В 388 секции изборите ще бъдат 2 в 1 – и за европейски парламент. В 245 секции ще се гласува с машини.

„Изправяме се пред ново предизвикателство – избори 2 в 1 за европейски и за национален парламент. Досега не сме имали такъв случай“, посочи Иван Кондов, заместник-министър на външните работи.

Той заяви, че за бъдещи избори трябва да се помисли за администрация към Централната избирателна комисия /ЦИК/, която да подпомага МВнР.

„Министерството организира много бързо работната група. До момента всички срокове са спазени както от МВнР, така и от колегите в дипломатическите и консулските представителства. Имаме добро сътрудничество с ЦИК, което подпомага организацията, понякога преди крайните срокове“, обясни зам.-министърът.

„Имаме всички разрешения от държавите, в които има разрешителни режим. Това ни облекчава и няма нужда да чакаме до последния момент“, добави той.

Кондов обясни, че в държави извън ЕС няма достатъчно хора за секциите, които да отговарят на условията за уседналост. Поради това се налага командироването на хора от София.

„Получихме изборните книжа, днес трябва да получим и бюлетините. В понеделник се надявам да започнем да изпращаме материалите към посолствата ни в чужбина“, заяви Иван Кондов.

Светлан Стоев, постоянен секретар на МВнР обяви, че най-много секции (166) ще бъдат отворени в Турция, във Великобритания ще има 118 секции, Германия – 103. Следват Испания, САЩ, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия и Франция.

Само в малка част от секциите ще се гласува едновременно и за евродепутати, и за народни представители.

Онлайн обучение ще бъде проведено за всички, които ще заминат за секционните комисии извън страната. То ще започне в началото на месец юни.

Възможни са проблеми поради съвпадението на датата за изборите с празници в съответните държави.

Например на 10 юни в Турция се провеждат зрелостни изпити. Тамошните секции ще трябва да освободят своевременно помещенията.

„Тук има риск със забавяне на потвърждението за получените протоколи“, каза Стоев.

Боряна Стойнова, директор на дирекция „Информационни и комуникационни системи“, подчерта, че онлайн обучението ще бъде изключително важно, защото в секциите ще се работи с два списъка. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *