От нас зависи да си поправим държавата и да няма повече работещи бедни

„Предпочитаме да сме сред хората, да говорим с всеки един поотделно и затова сме тук на площада, а не затворени в зали.“ Това каза Ваня Григорова, лидер на Коалиция „Солидарна България“ и водач на листите в 25 МИР и за европейски парламент, в Перник, където се срещна със стотици граждани, а те ѝ разказаха за проблемите си.

Основният, който те споделиха пред нея, водачът на листата на коалицията в Перник Валентин Иванов – Кардамски и останалите членове бе, че днес политиците не чуват хората и забравят обещанията, които са им дали веднага след изборите. Не скриха, че заплатите им са ниски, че младите продължават да бягат в чужбина, за да търсят по-добър живот и че режийните сметки са твърде високи, особено за пенсионерите.

Медицинска сестра сподели, че основната й заплата е едва 1200 лв. Ваня Григорова потвърди, че това е значително под договореното в националния колективен трудов договор, според който още преди 2 години най-ниската заплата на медицинските сестри трябваше да е 1450 лв. Здравният работник попита Григорова, дали този проблем би бил приоритет на коалицията.

Лидерът на „Солидарна България“ потвърди и напомни, че е съдействала за среща между синдикалните представителите на здравните работници в София и управляващите Столична община именно по тези въпроси.

„Още на първото заседание на Комисията по здравеопазване в СОС предизвиках дебат по темата. Настоявах да се отпуснат допълнителни средства за медицинските сестри от детско и училищно здравеопазване. Включих се и в протеста на медицинските сестри пред Столична община и в крайна сметка бяха намерени допълнителни 15 млн лв, за да се увеличат заплатите на специалистите. Това е ключов приоритет за нас, тъй като в България има тежък дефицит – липсват 30 000 медицински сестри.“, допълни Ваня Григорова.

Друга перничанка сподели, че детето ѝ живее в чужбина при близки, а е само на 8 години. „Синът ми ми каза, че иска да се върне тук у дома, но държавата ни „била счупена“. Детето ми е разбрало, че държавата ни е счупена“, каза натъжена майката.

 

„От нас зависи да поправим държавата ни“, отговори Григорова и допълни, че с апатия това няма да се случи.

Перничани споделиха, че от последния парламент са чували само за сглобки, подялба на властта и скандали, но нищо за решаване на проблемите на обикновените хора.

Ваня Григорова каза на всеки един, че така трябва да бъде променено функционирането на държавата, че всички български граждани да почувстват значимо подобряването на условията на живот в страната.

„Не обещаваме нищо, което не можем да изпълним. Трябва да се справим категорично с абсурдния феномен „работещи бедни“, да има работа, високи заплати и сигурност. Социално поносими сметки за ток, вода, парно. Крайно време е да влязат в сила реални мерки срещу демографския колапс“, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *