Очакват повишаване на инфлацията

Прогнозират по-голяма безработица

Подобряват се нагласите за покупка на кола

Рязко се засилват очакванията на хората за по-висока инфлация през следващите месеци. Това показва регулярно проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред потребителите в страната.

По отношение на безработицата в България през следващите дванадесет месеца прогнозите както на градското, така и селското население се изместват към по-негативните мнения. Въпреки това общият показател на доверие на потребителите през април се повишава в сравнение с януари, като по-позитивни оценки дават както хората в градовете, така и живеещите в селата.

Общата оценка за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца бележи известно подобрение, но въпреки това като цяло оценките на хората са негативни. Очакванията на живеещите в селата са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца, за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Последната анкета отчита по-позитивна нагласа в намерението на хората за извършване на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за “покупка на кола” и за “подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Труд news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *