Преобразяват катедралата във Варна, хората ликуват

Катедралата във Варна отново ще радва с ефектно нощно осветление. В момента тече процедура за определяне на фирмата, която ще го изпълни. За реализацията на проекта са предвидени 341 570 лева без ДДС, научи Moreto.net.

Покана за събиране на оферти е изпратена до фирмите, с които Общината има сключено рамково споразумение за поддръжка на осветлението в града – „Г и Д електро груп“ ООД, „Габровски“ ООД, „Пандора“ ЕООД, ДЗЗД „Осветление – Варна“.

Избраният изпълнител ще трябва да се погрижи за осигуряването и монтажа на 97 осветителни тела. Този път лампите няма да са върху храма, а по стълбовете наоколо или във вътрешността на сградата.

Старото осветление беше свалено при големия ремонт на църквата през 2022 година. Преди това кутиите за осветлението бяха на покрива. След всички извършени дейности обаче този вариант бе сметнат за неудачен. В края на миналата година Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че се търси друго по-добро решение.

Според настоящия идеен проект ремонтът на ефектното осветление ще се състои в промяна на осветеността на сградата чрез монтиране на осветителни тела по стълбовете разположени около нея. Целта е да се постигне меко фоново осветени фасади, ярко осветени златни кубета и кръстове и задно осветени стъклени витражи в студено бяла светлина, които ще се откроят от каменните фасади.

За постигане на тези ефекти ще бъдат използвани осветителни тела от най-ново поколение и най-висок клас. Обливането на фасадите ще бъде с топло бяла светлина. Поради голямото разстояние между мястото, на което ще се монтират осветителните тели и златните кръстовете на двете големи кубета, се предвижда да се използват осветителни тела с много тесен градус на излъчване на светлинния поток и дълбока оптична система.

За осветяване на стъклените витражи ще бъде използвана студена светлина за създаване на контраст между фоновото осветление на фасадите и стъклените витражи. Осветлението на витражите ще се осъществи отвътре.

В момента има монтирани конвенционални осветителни тела, които ще се заменят и по този начин ще се постигне желаният ефект от вън и ще се добави много приятна светлина в храма.

Светлинният спектакъл на фасадното осветление на сградата ще се осъществява посредством контрол с отдалечен достъп. Ще има възможност за създаване на светлинни сценарии, предварително програмирани и съобразени с желанията на църковното настоятелство.

Новото покритие на кубетата ще заблести още по-силно, реновираните витражи ще бъдат подчертани в правилните спектри на светлината, а фоновото осветление ще допринесе за цялостното възприятие за величествеността на храма, пише още в представения идеен проект.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *