Путин обяви от Пекин руско-китайските връзки за „стабилизираща“ сила за света

Руско-китайските връзки са „стабилизираща“ сила за света, обяви руският президент Владимир Путин пред своя колега Си Дзинпин по време на посещението си Пекин в четвъртък. Двудневната визита на руския президент в Китай се осъществява по покана на Си и e първото му чуждестранно пътуване, откакто миналата седмица започна петия си мандат.

„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого“, заяви Путин, цитиран от руските държавни медии. „Нашето сътрудничество по международни въпроси е един от стабилизиращите фактори на международната арена“.

Двете страни изтъкват своето „безгранично“ приятелство от февруари 2022 г. насам, като неговата основно цел е Москва и Пекин да бъдат противовес на глобалното влияние на САЩ.

Си, от своя страна, заяви, че Пекин „винаги ще работи с Русия като добър съсед, приятел и партньор“, за да гарантира „честността и справедливостта“, според китайските държавни медии. Двамата лидери подписаха документи за задълбочаване на сътрудничеството в различни области, включително военната.

 

от profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *