Санкциите срещу Русия удариха и Boeing

Boeing се сблъска с нови проблеми при производството на самолетите 787 Dreamliner – липсва една от частите заради санкциите срещу Русия, пише Wall Street Journal.

Става въпрос за топлообменници за климатичните системи. Преди да бъдат наложени санкциите, те са били произвеждани от съвместно предприятие между KS-Nauka JSC и американската RTX Collins Aerospace.

След началото на пълномащабната инвазия това предприятие е закрито и производството е преместено в заводи в САЩ и Великобритания, но техният капацитет не е достатъчен за нуждите на Boeing.

„Когато настъпи инвазията, производството беше преместено, но капацитетът на този доставчик не отговаря на нашите нужди“, заяви през април главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун.

Ситуацията показва как сравнително прости смущения могат да повлияят на глобалната верига за доставки, пише WSJ.

Неуспехът на Boeing да осигури производството на достатъчно топлообменници – критична, но сравнително проста част – означава, че компанията сега няма да може да произведе и достави на клиентите толкова Dreamliners, колкото е планирала.

 

Миналата седмица Boeing заяви, че в допълнение към проблема с топлообменника има затруднения с производството на пътнически седалки, което също задържа производството на семейството 787 Dreamliners.

Доставчиците не могат да задоволят търсенето, особено на седалки за бизнес класа, поради недостиг на материали и забавяне на сертифицирането.

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *