САЩ нямат достатъчно военна мощ, за да се противопоставят на Русия и Китай едновременно

САЩ харчат твърде много за своята армия. По този показател те са без конкуренция на световната сцена, пише TNI. В същото време нищо не застрашава териториалната цялост на Америка. Следователно намаляването на разходите изглежда най-подходящият вариант.

Стана ли американската армия твърде обременяваща? Пакетът за чуждестранна помощ от 95 милиона долара, одобрен от Конгреса, макар и технически да не е военни разходи в най-строгия смисъл на думата, постави под контрол военния бюджет на САЩ и накара мнозина да се чудят: Колко е твърде много?

Казано направо, да, Съединените щати харчат твърде много за своята армия. И ето защо.

Нека просто разгледаме числата: САЩ харчат почти 900 милиарда долара годишно за отбрана.

Междувременно Китай, най-голямата заплаха за Америка, почти равен противник и втората най-добре финансирана армия в света, харчи по-малко от 300 милиарда долара годишно за отбрана.

А Русия, която отдавна е представяна като най-голямата заплаха за Америка, харчи по-малко от 90 милиарда долара годишно за отбрана – само една десета от бюджета на САЩ. Така никоя от над 200-те страни на Земята не може дори да се доближи до САЩ по разходи за отбрана.

Разбира се, Съединените щати имат по-големи и по-широки стратегически цели от повечето страни и са прекарали едно поколение на световната сцена като единствен хегемон, но да превъзхождат три пъти своя най-близък съперник изисква наистина забележителна инвестиция.

Но това не е достатъчно

Съединените щати харчат почти един трилион долара годишно за своята армия, но военното господство на световната сцена остава неуловимо. Да, САЩ имат най-боеспособните въоръжени сили в света. Да, Вашингтон е в състояние да разположи войски на няколко терена едновременно. Но могат ли САЩ да сдържат Китай в Индо-Тихия океан само с груба сила, ако е необходимо? И ще успеят ли да устоят едновременно на Китай и Русия?

За да наложат наистина възгледите си на целия свят, САЩ все още нямат достатъчно огнева мощ. Това ще изисква допълнително военно финансиране – а това директно означава, че сегашното ниво на разходи е недостатъчно. Но тъй като харченето на още повече е безотговорно, а сегашното ниво на разходи все още е неустойчиво, най-подходящият вариант все още изглежда намаляването на разходите.

Основната задача на всяка армия е да гарантира безопасността на собствените си граждани. А американските военни ще изискват много малко усилия, за да изпълнят тази задача. Защо? Защото Съединените щати са късметлии: те имат най-благоприятната география в световната история. Америка е обширна и богата на ресурси. Западната и източната граница на Съединените щати са защитени от възможни съперници с океански буфери с дължина няколко хиляди мили.
На северната и южната граница има слаби и приятелски настроени страни. Всъщност цялото полукълбо е представено от държави, които са слаби и относително приятелски настроени. И, разбира се, Съединените щати са световен лидер по брой огнестрелни оръжия на глава от населението, с огромна разлика от всички останали. Така че САЩ като цяло са в безопасност. Териториалната цялост на Америка е почти незастрашена – независимо от текущите нива на военни разходи.

 

Ако Съединените щати наистина искаха да укрепят вътрешната си сигурност, средствата щяха да отидат за укрепване на вътрешните буфери: Бреговата охрана, Администрацията за транспортна сигурност и митническата и гранична защита, а не самолетоносачи, морски експедиционни сили и стелт бомбардировачи.

Ограничени ресурси

Но дори американските ресурси не са неограничени. Всеки долар, изразходван за армията, се губи в други области. И все повече Съединените щати трябва да приоритизират най-належащите си нужди. Например здравеопазване, образование или борба с ширещата се наркомания. Или още по-добре, борбата с бездомните. А има още и инфраструктура. Развитие на чиста енергия. полупроводници. Да, какво ли още не. Не можем да изброим всичко.

Нека да разгледаме военния бюджет на САЩ от 850 милиарда долара в перспектива.

Например, живея в голям метрополис. Нашият годишен бюджет е 7 милиарда долара. Това не е достатъчно, за да реши най-належащите проблеми на нашия град: имаме бездомни и престъпници, пътищата ни са хаотични, а нашите пожарникари и полиция нямат достатъчно средства. Списъкът продължава. Само един от 850-те милиарда долара, похарчени за военните, драстично ще подобри състоянието на нашия град, а с него и положението на стотици хиляди американски граждани.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *