Сливен посрещна тържествено митрополит Арсений

Започна тържествената церемония по въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Новият митрополит беше посрещнат с камбанен звън в храма „Света Троица“ в село Крушаре.

„За мир ни е повикал Бог, казва самият апостол. С думи на искрена отеческа любов и послания за мир, братолюбие и любов се обръщам към своите епархиоти, които са едни прекрасни, достойни граждани на нашето отечество в тази емблематична епархия за родната ни църква. Надявам се на Божията благодатна помощ в това високоотговорно служение, което сам Бог ми възложи чрез решението и избора ми в Светия Синод на родната на БПЦ и гласовете на епархийските избиратели. Честит съм и щастлив, че ме посрещат хора с усмихнати и ведри лица, с одухотворени сърца от мироспасителното Възкресение Христово“, каза митрополит Арсений.

Той беше избран за сливенски владика с гласовете на седмина митрополити, за неговия опонент мелнишкия епископ Герасим гласуваха петима.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най-младият епископ в Българската православна църква.

Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит. /БГНЕС

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *