Софийската опера представя „Валкюра“ в Скопие

Историческият подвиг на Софийската опера вече петнайсет години да създава и утвърждава нова традиция в националната музикална култура на България с нови естетически хоризонти на репертоар с перли от световното оперно творчество на Рихард Вагнер извиси престижа й не само за нашата оперна традиция, но и за чужбина.
Походът на представяне на Вагнеровите постановки в чужбина започна първо през 2012 г. със „Зигфрид“ на Рождественския форум в Минск, Беларус. През 2015 г. „Тристан и Изолда“ участва в традиционния Люблянски фестивал в Словения. Същата година в Германия, родината на композитора, в старинния град Фюсен бяха играни четирите опери – „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. През 2018 г. тетралогията беше възторжено аплодирана на Историческата сцена на Болшой театър в Москва, Русия. През този сезон, отново във Фюсен, беше представена новата постановка на „Валкюра“.
Утре, 18 май, „Валкюра“ ще се играе на Майските оперни вечери в Скопие, Северна Македония. Режисьор е Пламен Карталов, диригент – Евън-Алексис Крист, сценограф – Ханс Кудлих, костюми – Християна Михалева-Зорбалиева. Главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде.
„Това е най-ексклузивното събитие на фестивала“, подчерта художественият ръководител на Операта в Скопие Орце Ицковски. „Операта на Вагнер „Валкюра“, с която ще гостува Софийската опера и балет, ще бъде първото изпълнение на творба на Вагнер на наша сцена“, отбелязва сайтът „Република онлайн“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *